Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków

Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków

Remont elewacji budynku na Muranowie

opublikowano: Piątek, Grudzień 11, 2020 - 08:38, mlan

Muranów to osiedle wyjątkowe. Wzniesione w latach 50. XX w. na gruzach jednej z najbardziej dotkniętych działaniami wojennymi części Warszawy – dzielnicy północnej, części getta. Osiedle miało łączyć funkcję mieszkaniową i symboliczną związaną z odradzaniem się zniszczonego miasta.

fot. Ul.Świętojerska 24 - elewacja po remoncie. Fot. BSKZ

Budynek przy ul. Świętojerskiej 24 należy do socrealistycznego założenia północnej części Muranowa, wzniesionego w latach 1952-54 według projektu zespołu architektów pod kierownictwem Stanisława Brukalskiego i Stanisława Szurmaka. Budynek o monumentalnym, wielkomiejskim charakterze nawiązuje do klasycystycznych wzorców architektury mieszkaniowej i stanowi część spójnego stylistycznie założenia architektonicznego tego osiedla.

 

Elewacje od strony ulic Andersa, Świętojerskiej i Wałowej zdobią podcienia z kolumnadą, pilastry, dekoracyjne gzymsy i opaski okienne. Zostały one wykończone okładzinami z piaskowca oraz tynkami o zróżnicowanej fakturze. Ściany budynku pokryte są nakrapianym tynkiem barwionym w masie z domieszką miki, zaś detale architektoniczne tynkami zatartymi na gładko.

 

Budynek od czasu powstania nie był kompleksowo remontowany. Wykonywano w nim jedynie częściowe naprawy tynku, a zabrudzone okładziny kamienne pokryto szpachlą i pomalowano grubą warstwą farby, co pogorszyło ich estetykę.

Zaawansowane techniki wspierają remont

 

W tym roku, dzięki wsparciu finansowemu miasta w wysokości niemal 200 tys. zł, wspólnota mieszkaniowa rozpoczęła prace remontowe elewacji od strony ul. Andersa i Wałowej. Ekipa remontowa oczyściła ściany z zanieczyszczeń miejskich, usunęła odspajające się wyprawy tynkarskie oraz wtórne uzupełnienia.

 

Ściany pokryto nowymi tynkami barwionymi w masie w oryginalnej, eleganckiej jasnej kolorystyce, nawiązującej do szlachetnej barwy piaskowca. Dzięki domieszce kryształów miki powierzchnia ścian delikatnie mieni się w słońcu.

 

Dużym wyzwaniem dla konserwatorów było usunięcie z okładziny kamiennej szpecącej, wtórnej warstwy gładzi gipsowej i farby. Dzięki zastosowaniu zaawansowanych technik delikatnego mikropiaskowania i sodowania udało się oczyścić piaskowiec odkrywając jego naturalne piękno.
Wyremontowano również dekoracyjne attyki wieńczące budynek i wykonano nowe, szczelne pokrycie dachu.

 

Pierwszy etap prac, zakończony w październiku 2020 r., przyniósł bardzo dobre efekty i pozwolił uwydatnić pierwotne rozwiązana artystyczne tego ciekawego przykładu architektury socrealistycznej. Wspólnota mieszkaniowa zapowiada kontynuację prac remontowych w przyszłym roku.