Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków

Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków

Ciąg dalszy warszawskich konserwacji. Dom bez kantów przy ul. Królewskiej 2

opublikowano: Poniedziałek, Grudzień 23, 2019 - 15:07, kzawila

Budynek zlokalizowany na działce między ulicami Królewską i Gen. Michała Tokarzewskiego-Karaszewicza wzniesiono w 1935 r., na polecenie Ministerstwa Spraw Wojskowych, z przeznaczeniem na mieszkania dla rodzin zawodowych oficerów i podoficerów wojska polskiego (dla Funduszu Kwaterunku Wojskowego).

fot. Detal na elewacji "domu bez kantów"

Sześciokondygnacyjny gmach zaprojektował Czesław Przybylski – polski architekt, specjalista od eklektyzmu i modernizmu. Konstrukcję opracował Stefan Bryła – polski inżynier budowlany, prekursor konstrukcji spawanych.

Budynek ten zwyczajowo nazywamy „domem bez kantów” z dwóch powodów. Jak głosi miejska legenda podobno sam Józef Piłsudski wydał dyspozycję „tylko mi Panowie budować bez kantów”, mając na myśli machlojki finansowe. Struchlały architekt potraktował te zalecenia dosłownie i zaprojektował zaokrąglone narożniki. Faktycznie autor projektu chciał w ten sposób nawiązać do istniejących już budowli o podobnej bryle architektonicznej – Hotelu Europejskiego oraz zniszczonej podczas II wojny światowej kamienicy warszawskiego fotografa Karola Beyera, która znajdowała się przy Krakowskim Przedmieściu 9 na rogu z ulicą Królewską. Arkadowe przejście umożliwiło przeniesienie ruchu pieszego pod arkady i tym samym poszerzenie ulicy Królewskiej.

 

W tym roku Rada m.st. Warszawy przyznała dotację na remont elewacji od strony ul. Królewskiej i części elewacji znajdującej się na łuku ul. Krakowskie Przedmieście/Królewska. Prace obejmowały kompleksowy remont elewacji zewnętrznych z okładziną piaskowcową i granitową oraz remont arkadowych podcieni, gdzie oprócz kamienia występują także tynki szlachetne. Na okładzinie piaskowcowej od ul. Królewskiej zachowały się postrzeliny z okresu II wojny światowej, które również zostały poddane pracom konserwatorskim.

 

W bieżącym roku przeprowadzono również remont elewacji od strony Krakowskiego Przedmieścia oraz ul. Gen. Tokarzewskiego-Karaszewicza, dzięki czemu cały gmach prezentuje się doskonale.